Porównuj ceny przesyłek i znajdź najtańszego kuriera
Założony: 2011-01-15 21:31:09 przez: robi - przeglądane: 5493 razy
robi
W dniu 2011-01-15 (21:31) robi napisał/a:
Mam do was, czali i osób siedzących w tym biznesie i klientów, pytanie:
- czy jest jeszcze miejsce na rynku pośrednictwa kurierskiego?
Firm jest już multum, jednak większość to projekty pisane na kolanie. Czy warto bić się o rynek prowadząc taką firmę czy bariera wejścia może być ciężka do przekroczenia? (bariera to chyba głównie zdobycie rynku przez najlepszych brokerów - tyle tylko czy faktycznie jest jakiś broker, który dominuje w ilości wysyłanych paczek?)
Będę ja i pewnie wiele jeszcze innych osób zastanawiających się nad podobnym biznesem, wdzięczny za wszelkie uwagi.
~ gość anonimowy
W dniu 2011-01-16 (12:46) gość anonimowy napisał/a:
Na początek proszę wymienić firmy które wg. Pana "są pisane na kolanie" a potem będziemy próbować udzielać odpowiedzi.
~ gość anonimowy
W dniu 2011-01-16 (13:03) gość anonimowy napisał/a:
słuszna uwaga
kuriera
W dniu 2011-01-20 (10:17) kuriera napisał/a:
Zawsze jest miejsce na rynku na nowe firmy także pośrednictwa kurierskiego. Ilość takich firm nie ma znaczenia, lecz jakość świadczenia ich usług. Na rynku pozostaną tylko takie, które potrafią dostosować ofertę do oczekiwań klientów. Większe szanse mają także te , które mają swój kanał dystrybucji własnych produktów (nie kurierskich), bo to może mieć wpływ na ich stabilne funkcjonowanie na rynku.
~ Bywalec tego Forum
W dniu 2011-01-23 (23:59) Bywalec tego Forum napisał/a:
Mam rozumieć, że "swój kanał dystrybucji własnych produktów (nie kurierskich)" to np. sprzedajemy marchew i pieczarki na giełdzie owocowo-warzywnej w ciągu dnia, a po południu zabieramy się za posrednictwo w kurierce. Bo przecież zlecenia nie spadną jak manna z nieba a swoich Klientów na warzywniaku już mamy, i dopóki nasz wolumen w paczkach nie będzie satysfakcjonujący doputy prowadzimy handelek. W tym czasie wsłuchujemy się w potrzeby Klientów (tylko nie wiem czy na Giełdzie, czy w innym miejscu) i udoskanalamy nasz produkt, po to aby Klient był w pełni usatysfakcjonowany.
~ gość anonimowy
W dniu 2011-01-28 (09:15) gość anonimowy napisał/a:
Hmm przed chwilą przeglądając tą stronę trafiłem tez na ekomercyjnie.pl/grupa-tanio-wysylajaca-sposob-na-tanie-przesylki-kurierskie-dla-internetowych-sprzedawcow/ - co o tym myślicie?
spokojny
W dniu 2011-01-28 (11:18) spokojny napisał/a:
A co mało takich ofert? Jest nawet tutaj na stronach reklama PKWID za 10,99 a takich firm jest wiecej. Jak ktos wysyla po kilkadziesiat czy kilkaset paczek to takie spoldzielnie dają ceny ok. 10 złotych. I chyba żaden broker z tego powodu nie wyrywa sobie wlosów a najlepszym dowodem jest, że bez obaw moge to napisać tutaj nawet z nazwą firmy, bo to nie jest konkurencja dla mnie.
Ale z tego co wyczytalem to gość delikatnie i miedzy wierszami troche jedzie po brokerach i podaje kilka niedokładnych informacji np, ze broker ma paczke za 18-21 zł "w najmniejszym przedziale wagowym" - przeciez prawie wszyscy maja 1 przedział do 30kg. Pisze, że u nich ubezpieczenie bedzie w cenie, bo to sprawa brokera zeby ubezpieczyć i to tez bzdura. Normalna rzecz ze dzialajac z DPD jest ubezpieczenie do 5tys i brokerzy tez tak maja ci co jeżdzą z DPD. Zobaczymy ile policza za ubepieczenie powyzej 5000, pewnie wiecej niz za samą paczke.
Najlepsze jest to "Brokerzy usług kurierskich najczęściej zarabiają stałą kwotę na każdej przesyłce" i dwie linijki niżej "Pojawi się za to inny model rozliczeń, jednak nawet w przypadku nadawania kilku paczek na miesiąc będzie opłacalny" czyli co?
pewnie ABONAMENT!!!
A jak to działa? Wysyłajac jedna, dwie czy pięć paczek awet nie otrzesz się reklamowane 10,85 bo musisz zaplacic abonament. Nie wiem ile, ale pewnie minimum 50zł / miesiac i to trzeba doliczyc jako realny koszt kazdej paczki. Jak wyslesz w miesiacu 20 paczek to do kazdej dolicz 2,5 i juz nie 10,85 tylko 13,35 a jak nie wyslesz 20 tylko mniej to wyjdzie jeszcze wiecej. Jak wysylasz 100 paczek to abonamet wyjdzie po 0,5 do paczki, ale bądzmy szczerzy i powiedzmy ze jak masz 100 paczek wysylanych w jednym miejscu do idziesz do DPD i te 10,85 tez Ci dadza bez łaski.
A tu kolejny amator "szybkiego i łatwego zarobku" - nowy broker siódemki:
zlecenia.przez.net/aukcja,72383,tanie-przesylki-kurierskie
Na rynku robi się nie tylko ciaśniej - robi się co raz śmieszniej:)
Milego weekendu wszystkim!
~ Bywalec tego Forum
W dniu 2011-01-28 (12:24) Bywalec tego Forum napisał/a:
Moim zdaniem, ktoś wpadł na pomysł zarabiania na zarządzaniu przesyłkami. Skupi 100-200-300 klientów wierzących w cenę 10,80 netto płacących 50 zł abonamentu. Liczyć chyba nie muszę ile będzie z tego przychodu. Tylko jak pisze spokojny, niektórzy będa ocierać się o wspomniane netto. Reszta będzie płacić abonament, gdzie wysyłając 10 paczek miesięcznie będą po prostu przepłacać. Na pewno będą związani sprytną umową na (pewnie)rok czasu bez możliwości jej wypowiedzenia, ew. z wypowiedzeniem, ale zapłatą samego abonamentu abonamentu do końca trwania umowy. Vide umowa np. z telefonią komórkową. Nie chcę wróżyć źle, ale jedna firma z p. Prezesem wystartowała tak, że szum był na "pół Polski" ze względu na niedociągnięcia i skargi Klientów na funkcjonowanie tego brokera. Tutaj może być podobnie albo i gorzej, ponieważ w pewnym momencie wszystko może być nie do ogarnięcia ze względu na chociaż pobrania czy reklamacje. To nie jest tak prosto jak autor tego projektu sobie wymyślił.
spokojny
W dniu 2011-01-28 (12:36) spokojny napisał/a:
Nie ma co zgadywać i ludzi straszyć:-)
Jest mowa o tym, że każdy bedzie mial swoj numer klienta DPD wiec, a to oznacza jedno, ze nowy twór umywa ręcę od pobrań, ale takze od reklamacji, interwencji i jakiejkolwiek pomocy. Im placisz, ale masz swoj numer wiec sam sie przepychaj z DPD jak cos nie zagra. Klient moze liczyc wylacznie na to ze terminie dostanie fakture za uslugi.
~ Janusz
W dniu 2011-01-28 (21:38) Janusz napisał/a:
Swój numer klienta może i będzie miał, ale nie chce mi się wierzyć, że tzw. członek spółdzielni otrzyma FV od DPD. To z pewnością nie będzie miało miejsca. Ktoś za tym stoi, a ja byłbym bardzo ostrożny zapisując się do czegoś takiego.
~ Miłosz
W dniu 2011-01-31 (11:25) Miłosz napisał/a:
Będzie zapewne tak jak pisze Janusz czyli FV będzie dla podmiotu reprezentującego spółdzielnię. Ciekawe co stanie się gdy, któryś z większych członków spółdzielni stanie się niewypłacalny i nie zapłaci swojej części. Zostanie zorganizowana zrzutka :) na pokrycie długów??
t.manicki84
W dniu 2011-02-25 (13:04) t.manicki84 napisał/a:
Witam.
Bardzo ciekawa dyskusja. Nie wiem tylko o co chodzi z tym nowym brokerem siódemki. Wszedłem na stronę i jest ona dla mnie tak nieczytelna, że nie chciało mi się zgłębiać tematu. A poza tym jeżeli mówicie o tym że brokerzy umywają ręce od reklamacji itp. to jeżeli mamy do czynienia z brokerem siódemki to może być ciekawie :)
~ gość anonimowy
W dniu 2011-02-28 (03:00) gość anonimowy napisał/a:
Jak zwykle żałosny poziom dyskusji na tym forum. Czyżby coraz bardziej oczywisty koniec brokerów wpływa na takie emocje i negowanie siebie i swoich usług na wzajem?
Panowie "i tak zginiecie w zupie", bo żadna z szanujących się firm kurierskich od nowego roku nie podpisuje umów z nowymi brokerami i wprost już mówią, że będę wypowiadać umowy... Życzę powodzenia...
~ Marta
W dniu 2011-03-31 (12:18) Marta napisał/a:
To prawda, duże firmy kurierskie nie chcą się już "bawić" z kolejnymi brokerami. Na rynku zostanie pewnie kilka najsilniejszych platform i nie chodzi tu tylko o cenę, ale także o jakość obsługi (np. odbieranie telefonów)
~ Donald
W dniu 2011-06-21 (19:47) Donald napisał/a:
Witam.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany uruchomieniem własnej platformy brokera kurierskiego to mam na sprzedaż gotowy serwis. Niestety nasze plany się zmieniły teraz sprzedajemy serwis, który miał pośredniczyć w wysyłaniu paczek.
Serwis wystawiony na allegro:: allegro.pl/serwis-internetowy-broker-posrednik-kurierski-i1680230087.html
~ gość anonimowy
W dniu 2012-01-13 (23:15) gość anonimowy napisał/a:
Ciekawe kiedy duże firmy powiedzą basta. Jakiś broker, firma która może mieć jednoosonowe biuro daje zlecenie do DPD albo UPS a oni za 10 zł mają odebrać paczkę z pcimia dolnego od pana czesia. Niedługo się połapią, że to dopłata do biznesu a nie współpraca. Niech dostaną 100 zleceń bokerskich dziennie, rozsianych po pipidówkach to popłyną. Po pierwsze kurier ich więcej kosztuje, po drugie zawalą serwis dla swoich stałych klientów. Rozumiem model współpracy z lokalnymi firmami kurierskimi, które same zbierają paczki z terenu i na koniec dnia oddająpaczki do dużego operatora.
~ gość anonimowy
W dniu 2012-02-26 (23:32) gość anonimowy napisał/a:
Popularność ich będzie się utrzymywać i rosnąć tak długo jak będą rosnąć koszty transportu. Popatrzcie jak rośnie popularność takich serwisów jak apaczka, od kiedy nękają nas ciągłe podwyżki cen paliw, e-myta etc. Te różnice cen się ciągle zwiększają, więc w interesie wciąż jest potencjał.
Aby dodać nowy post musisz być zalogowanym użytkownikiem Forum Kurierem
Szybkie porównanie cen paczki - 5 kg:
Szybkie porównanie cen paczki (export) - 1 kg: